A boltokban, gyógyszertárakban már 6 hónapos kortól adható tejpépeket vásárolhatunk babáinknak, de minek vennénk olyan terméket, ami egyébként hozzáadott cukrot (általában maltodextrin), laktózt és glutént tartalmaz, ha mi magunk könnyedén készíthetünk otthon egészséges, hozzáadott cukroktól mentes, laktóz- és gluténmentes “tejpépet”?
Ma háromféle gabonából készítettem mindenmentes tízórait az ikreimnek, és őszintén elmondhatom, nem volt sem bonyolult, sem időigényes az elkészítése. A babák pedig imádták!
Hozzávalók:
1 evőkanál amarántmag
1 evőkanál kölespehely
1 evőkanál hajdinapehely
1 dl folyadék – én laktózmentes tápszert használtam, de vízzel is készíthetjük. 1 éves kor felett kókusztejjel vagy mandulatejjel valóban mindenmentes, egészséges tejpépet gyárthatunk gyermekeinknek.
gyümölcs – 1 adaghoz fél banánt használtam
Készíthetjük bármilyen gyümölcsből, amit a baba az adott korban már ehet. De jól hangzik a fahéjas-almás pép, vagy a vaníliás pép is.
Elkészítés:
Maga az elkészítés csak pár perc, viszont ahhoz kell legalább egy fél óra, hogy a gabonák felszívják a folyadékot.
Az amarántmagot és kölest ledaráltam, és az összeturmixolt banánhoz adtam. A hajdina nagyon sok folyadékot szív fel, így azt pehely formájában adtam a mixhez. Tálalás előtt az egészet újraturmixoltam.
Érdemes figyelgetni, hogy megfelelő sűrűségű-e a tejpépünk. Ha fél óra elteltével túl hígnak találjuk, bármelyik gabonából keverhetünk még hozzá. (ilyenkor újból várni kell majd – de elég egyszer rászánni az időnket, utána már fogjuk tudni, hogy a babánknak megfelelő állag eléréséhez pontosan miből mennyit tegyünk a folyadékba.)
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: