Gluténmentes és laktózmentes kása

Sokáig keresgéltem a neten, vajon milyen gabonafélét adhatok majd a babáknak. Ugyebár kitétel, hogy a gabona gluténmentes legyen, ugyanis a laktózérzékenységhez gyakran párosulhat gluténérzékenység is, ezért védőnői tanácsra (és legnagyobb örömömre) legalább 1 éves korig (de inkább tovább) kerülnünk kell a gluténtartalmú ételeket is.

A kukoricát kihagynám az életünkből, mivel iszonyú magas a szénhidráttartalma, ráadásul magas a GI-je is. A zab gluténszennyezett lehet, a kölest, hajdinát 7-8 hónapos kortól írják az ajánlások.

Akkor mégis mivel dúsítsam a gyümölcs- és zöldségpüréket?

A válasz: amaránttal. Ez a nagyszerű gabona gluténmentes, tele értékes tápanyagokkal. És ami nem utolsó: ízlik a babáknak! (Az amaránt jótékony hatásairól ITT is olvashatsz.)

Elkészítése nagyon egyszerű!

Hozzávalók:

10 dkg amarántmag

2 dl víz

1-2 db reszelt alma

A magot a vízben kb 15-20 percig főzzük, utána állni hagyjuk, hogy a mag jól megszívja magát vízzel. Útközben adhatunk hozzá még vizet, ha szükségesnek látjuk. Egy darab fahéjjal főzve kellemesebb ízt kaphatunk!

Ha kihűlt, hozzáadunk a reszelt almához 2-3 evőkanállal, jól elkeverjük, és már eheti is a baba. A maradékot a hűtőben 4-5 napig tárolhatjuk.

Próbáltam így készíteni a kását, a babák meg is ették, mégsem voltam maradéktalanul elégedett. A második adagnál a 10 dkg magot ledaráltam, és úgy főztem kását belőle. Egészen jó tejbegríz állaga lett. Így kevertem hozzá a gyümölcshöz, ezúttal főtt almához. Így a babának is jobban ízlett, az állaga is lényegesen jobb lett.

Azóta répához és céklához is kevertem, hibátlan!

Legközelebb kókusztejben fogom megfőzni, és megpróbálom elkészíteni az édes, glutén- és laktózmentes “tejbegrízt”.

Forrás: Littlefoodies.se

Címkék: , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »